Podcast: Marko Dješka, Kolinje, El Rey, Blade Runner & IT!

Domaća kinematografija je bez obzira na neke naše istaknute igrane filmove u svijetu najpoznatija po animiranom filmu „Surogat“, Dušana Vukotića koji se Oscarom ovjenčao daleke 1962.

I tu smo, na polju animacije, definitivno najjači. Animafest se održava u Zagrebu još od 1972. i jedan je od najuglednijih festivala na svijetu. Klasici Milana Blažekovića „Čudesna šuma“ i „Čarobnjakov šešir“ i danas su rado gledani, a broj gledatelja koje je u kina privukao megahit „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ iz 1997. i danas je teško dostižan.

Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb

E, u tu priču se nedavno uključio i Osječanin, Marko Dješka. Naime uspjeh koji je postigao ovih dana, a o čemu ćemo pisati u narednih nekoliko redova nije došao preko noći.

Marko Dješka

Sredinom 90-ih, još kao osmoškolac,  polaznik strip-radionice „6. dimenzija“ pokazao se kao izvanredan talent.

Završivši osnovnu upisuje Školu primijenjene umjetnosti i dizajna koju završava 2002., dok 2011. završava Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu te niže uspjehe na raznim festivalima animiranog filma u cijelom svijetu.

Prijelomni trenutak u karijeri događa se već 2014. kada mu strip „Bul and Bal“ izlazi u najpoznatijem svjetskom strip-časopisu Heavy Metal (licenciran prema francuskom magazinu Metal Hurlant) u kojem su radove objavljivali i neki od najutjecajnijih strip-crtača svih vremena poput Jeana Girauda, Enkija Bilala, Richarda Corbena te brojnih drugih. Posebno treba istaknuti da je Markov strip za objavljivanje izabrao Kevin Eastman (uz Petera Lairda suautor kultnih „Teenage Mutant Ninja Turtlesa“, kod nas najpoznatijih kao Ninja kornjače) što ga, ako se ne varam, također čini jedinim domaćim autorom čiji rad se našao u jednom tako prestižnom mjesečniku.

Naslovnica časopisa “Heavy Metal”

A sada dolazimo do vijesti iz naslova, tj. razloga zbog kojeg domaći mediji bruje o Marku ovih dana…

Naime sredinom rujna ove godine pozvan je u Los Angeles da kaže koju riječ prije prikazivanja svog animiranog filma „Kolinje“ („Slaughtered“) na televiziji El Rey Network čiji je pokretač slavni redatelj Robert Rodriguez (El Mariachi, Desperado, From Dusk Till Dawn, Sin City, Planet Terror itd.) i to u sklopu njihove emisije „The People’s Network Showcase – Horror Edition“.

Kolinje

U duhu starih horror programa kakve je nekoć u Americi vodila Ed Woodova Vampira, te kasnije Cassandra Peterson poznatija kao Elvira, svaki edition vodi neko veliko poznato ime iz žanra. Prvi host bio je velikan John Carpenter, a tko će biti ovaj put još se drži u tajnosti.

Inače, ovo je prvi put da se hrvatski studentski film prikazuje na nekoj američkoj televiziji i to televiziji koja je na području Texasa odavno pregazila čak i gledanost HBO-a. Marko je dajući intervju sjedio u istoj stolici, istom studiju, u kojem je Rodriguez intervjuirao face poput Guillerma Del Tora, Georgea Millera, Michaela Manna, Sylvestera Stallonea, Francisa Forda Coppole, Roberta Zemeckisa i brojnih drugih.

O ovim detaljima naši mediji nisu pisali pa smo zato mi tu da ispravimo „krive Drine“…

Također, Robert Rodriguez se pokazao kao vjeran svojim korijenima dajući ovakve prilike (kad već njemu nitko nije dok je snimao svoj prvijenac sa svega 7000 dolara) mladim ljudima iz cijelog svijeta, a ne samo u Americi.

Marko Dješka

O točnom datumu emitiranja ovog kratkog animiranog filma još ćemo vas obavijestiti na našoj FB stranici te podijeliti YouTube link s Markovim intervjuom jednom kad ga ga i El Rey objavi na svom službenom YT kanalu. Do tada možete pogledati podcast u kojem dečki s portala Filmovi s ruba i stranice Moj strip razgovaraju s Dješkom o njegovom putovanju u Los Angeles, trash filmovima, „Blade Runneru“, itd.

Boris Prole