Priča o Osijeku

U sklopu ovogodišnje besplatne filmske radionice za učenike osnovnoškolskog uzrasta, članovi osječke udruge „Novi Film“ organizirali su i realizirali edukativno-kreativne aktivnosti za sve polaznike višednevnog projekta s ciljem snimanja kratkometražnog dokumentarnog filma.

Tijekom radionice članovi udruge „Novi Film“, koji su kroz višegodišnje bavljenje amaterskim filmom ostvarili brojne volonterske radionice ovog tipa, djeci su na zanimljiv i pristupačan način predstavili svoja filmska iskustva te su ih uputili u osnove pisanja scenarija, režije i montaže. Kroz niz aktivnosti polaznici radionice sudjelovali su u izradi vlastitog filma koji je u konačnici prikazan na premijeri nekoliko dana nakon snimanja. Ključni motiv ovog niskobudžetnog filma je grad Osijek i njegove znamenitosti, a uradak će biti prezentiran i na državnim te međunarodnim filmskim festivalima i revijama za djecu i mlade. Osim toga, zbog svog obrazovnog sadržaja film se može koristiti i u nastavi te u svrhu turističke promocije samog grada.

Priča o Osijeku nastala je uz potporu te u suradnji s Gradom Osijekom, Turističkom zajednicom grada Osijeka, te Osnovnom školom Franje Krežme. U izradi ovog kratkometražnog uratka sudjelovali su Andrej Banjedvorac, Iva Dujmić, Marino Džalto, Korina Kulešević, Petra Mamić, Karla Oberkirš, David Uranjek, i Karlo Žeželj, pod mentorstvom Davorina Ćutija, Krešimira Pejića, Luke Pejića, te Ivara Wershanskog. Naraciju potpisuje Vinko Pejić, dok je za prijevod na engleski jezik zaslužan Ivan Fremec.